Gedraaid plaatje

HOE MONTEER JE DIE PLAATJES NOU?

Omdat je fietsschoenen nou eenmaal vast zitten aan je pedalen, komt de montage van de schoenplaatjes heel precies. Hoe makkelijker je benen in een rechte lijn kunnen bewegen, hoe sneller je fietst. Het is daarbij ook fijn als het stevigste gedeelte van je voet direct boven de trapas zit.

Hoe pak je dit nu aan ?

Voordat we beginnen, eerst even een besparingstipje. Vervang de plaatjes niet te snel! Als er een of meerder gele hoekjes van de plaatjes eraf zijn (op de foto mist er 1) is er nog niets aan de hand. Je hoeft ze pas te vervangen als het randje, waar het pedaal achter klemt voor de helft weg is. Op de foto wijst er een blauwe pijl naar dat randje. Bij dit plaatje is de rand nog wel 90% in tact.

plaatje met pijl

Stap 1

De eerste stap bij de instelling van de plaatjes is de voor-achter verstelling.

Hierbij doe je de fietsschoenen aan en teken je op de schoenen de onderstaande punten af.

  • de aanhechting van je grote teen (die bobbel) en
  • de aanhechting van de kleine teen (een klein bobbeltje)

Zie ter verduidelijking het onderstaande plaatje.

voet met botten

Vervolgens verbind je deze punten en ziet het er ongeveer als volgt uit. Voor de foto heb ik de lijn heel dik gemaakt. Normaal is dit een dunner lijntje maar dan zie je het niet op de foto.

foto met streep

Vervolgens monteer je het plaatje recht onder je schoen, met het blauwe vlakje op de witte lijn. Dit blauwe vlakje zit normaal niet op het plaatje maar heb ik er voor de duidelijkheid opgezet. Ik hoop dat het helpt.

Plaatje met blauwe vlek

Stap 2

De volgende stap is het instellen van de standwith, of in goed Nederlands je “stabreedte”. Hoe breder je met je voeten uit elkaar staat, hoe meer je de plaatjes naar de kant van je grote teen schuift (over de witte lijn). Heb je X-benen en / of sta je smal, dan verplaats je de plaatjes naar kant van je kleine teen. Dit is een kwestie van trial and error, en hierbij geldt: als het goed voelt is het ook goed!

Stap 3

Ga rechtop staan, met je normale schoenen aan en spring een paar keer op en neer. Kijk dan hoe je voeten staan. Recht naar voren, naar elkaar toe of een beetje uit elkaar, zoals je ziet op onderstaande foto.

Scheefstand voeten

Dit is de natuurlijke stand van je voeten, en zo wil je ook je voet op het pedaal hebben.

Om dit zo te krijgen verdraai je het plaatje onder je schoen. Op de onderstaande foto zie je hoe het werkt. Het bovenste punt blijft vastzitten en de onderste twee verdraai je naar buiten (om je hak iets naar binnen te krijgen)

Oh ja, en als je ook al ziet dan bij deze persoon de linker hak iets verder naar binnen moet dan de rechter dan ben je een natuurtalent ;-).

Gedraaid plaatje

Stap 4

Markeer de eindstand zodat als je na een paar maanden toch nieuwe plaatjes nodig hebt, je deze zonder moeite kunt monteren.

Kom je er nou toch niet uit, of heb je een vraag, stuur dan even een mail naar Harmen@wielrenschool.nl Wie weet kan ik je snel even verder helpen. Je bent ook altijd welkom voor een uitgebreide Bikefit. Hierbij beginnen we met de afstelling van de plaatjes. Door het gebruik van enkele meet instrumenten heb ik nog veel meer mogelijkheden om dit heel precies te doen. Ik stel dan ook de hele fiets op een soortgelijke stap-voor-stap methode voor je af. Hier lees je de ervaringen van andere mensen en kun je direct een afspraak maken. Voor een dergelijke Bikefit geldt de unieke “niet goed geld terug” garantie van Wielrenschool.

Wil je als eerste een nieuw artikel van Wielrenschool lezen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Deel het waar je kan...

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email