Je kent ze vast wel die gesprekken… Je zit net lekker aan de taart op een verjaardagsfeestje. Je bent gezellig aan het kletsen met je buurman/tante/vriend die ook graag wielrent. Op een gegeven moment gaat het over wel of niet buiten fietsen in de winter.
“Nee, ik ga echt niet buiten fietsen in de winter, want ik vind dat veel te link / te nat / te glad / te koud… “
En als iemand dan over binnen fietsen begint, met je eigen fiets in een trainer… Dan komen de verhalen. Dat het zo saai is. Zo warm. Vreselijk duur. En oh ja, had ik al saai gezegd?
Maar zijn die verhalen nu wel terecht? Of zijn het stuk voor stuk broodje aap verhalen? Excuses, om in de winter minder te trainen? Dat lijkt in eerste instantie wel lekker, het lijkt een goed excuus om op de bank te gaan zitten Netflixen in plaats van te sporten. Maar bedenk wel dat je na de winter, met net een paar kilo te veel, weer van die bank af moet komen. En als je dan weer helemaal opnieuw kunt beginnen met het opbouwen van je conditie, dan baal je als een stekker.
Ik ken ze natuurlijk stuk voor stuk. Al die verhalen over indoor trainers. 😉 Ik hoor ze regelmatig bij mij in de studio. Of tijdens het eten van die appeltaart. En ik kan je zeggen: het zijn stuk voor stuk broodje aap verhalen.
In dit blog wil ik je graag meer vertellen over het trainen op een fietstrainer. Dat het echt niet saai is. Wat je er allemaal mee kunt. Wat de verschillende soorten zijn.
Aan het eind deel ik ook graag nog een heerlijk e-book met alle broodje aap verhalen met je. Dan heb je de volgende keer wat argumenten als die buurman weer begint over hoe saai het allemaal is… Of je zegt niks, en fietst hem er gewoon uit volgend voorjaar! 😉
Van indoor trainen wordt je vloer zo plakkerig en je huisgenoten knettergek.
Zomaar een stelling.
Waar of niet waar?
We hebben het hier over je racefiets op zo’n trainer. In je slaapkamer, in je eigen cave of op je balkon.
Daar heeft dus niemand last van? Maar waarom dénken dan zoveel mensen dat ze er last van hebben? Omdat de ouderwetse trainers echt zoemden en suisden alsof er 10 wasmachines tegelijk aan het centrifugeren sloegen.
Die tijd hebben we gehad. De trainers die Wielrenschool verkoopt zijn allemaal extreem stil qua geluid. Met een mat eronder kun je ze zelfs in een slecht geïsoleerd appartement gebruiken zonder dat iemand er last van heeft.
Het enige wat opvalt is een extra handdoek in de wasmand. Die gooi je op die vloer, zodat het niet plakkerig wordt. En als je zelf meteen even onder de douche stapt blijf je zelf ook nog fris. Of je legt er zo’n mooie Wahoo mat onder. Stap je meteen makkelijk op en af met je fietsschoentjes.
Iemand nog meer bezwaren?
Eén van die broodje aap verhalen: Ik ben toch geen hamster?!
Ik ga toch zeker niet voor de flauwekul een beetje op een stilstaande fiets zitten peddelen?
Het zou kunnen dat je er zo over denkt. Maar in dat geval, hoe zal ik het netjes zeggen: heb je wel iets gemist de afgelopen paar jaar.
Trainers zijn echt gigantisch in opkomst en dat is niet voor niets.
Ze zijn stil. Gaaf. Mooi om te zien. Makkelijk in te stellen. Leuk om samen met anderen te trainen vanuit je eigen schuurtje, je mancave of walk-in-bikegym 😉
En nee.. Al lang niet meer saai.
Het werkt namelijk zo dat je die trainer niet zomaar gebruikt. Er zit software bij. Je kunt terwijl je fietst, op je eigen televisie, tablet of desnoods telefoon, een virtual reality in werking stellen. Zodat je door de Alpen rijdt. Of door de duinen. Langs de Maas of dwars door de stad. Zie je ze wel eens op Strava? Die routes die er uitzien alsof iemand op zee heeft gefietst? Dan heeft iemand in een fantasiewereld gesport. Op zijn of haar eigen trainer thuis!
Dat is echt verre van saai. Er kan van alles! Daardoor verveelt het nooit. Elke training kan anders zijn, het is net wat jij wilt. Als het goed is, zie je er dan juist NIET meer uit als een hamster. En saai? Zeker niet! Wel lekker droog en snel voor als je geen tijd of zin hebt in een echte tocht.
Oké, maar welke trainer moet je dan hebben?
Dat hangt er natuurlijk maar net van af, wat jouw wensen zijn. Ik leg je graag uit wat de verschillende opties zijn. En zou je het eigenlijk eerst een keer willen uitproberen? Dat kan dus! Bij Wielrenschool hebben we een speciale opstelling, waar je alle verschillende Wahoo trainers kunt zien. Maar ook voelen en zelf uitproberen. Met je eigen fiets. Met verschillende programma’s. Zodat je zeker weet, waar je voor kiest.
2 gedachten over “Broodje aap verhalen rondom indoor trainen”
Ik ga straks m’n eerste ‘rondje’. Zo benieuwd hoe het bevalt!
Super leuk om te doen heb een tacx neo rlv .doen 3 a 4 in de week erop trainen ondanks mijn 70 nog nooit saai geweest °