blog cranklengte

Heeft je cranklengte echt zoveel invloed?

Tja, je zult niet verbaasd zijn dat ik vind dat dat invloed heeft. En ik ga je uitleggen waarom!

Kijk. De crank loopt van het hart van de trapas tot het begin van het pedaal. Op de meeste fietsen die in de markt verkrijgbaar zijn is de kortste cranklengte 165 mm en de langste 175.

Ongetwijfeld zijn er nu mensen die hieronder gaan schrijven dat er ook cranks van 135 mm zijn en dat klopt. Maar de meeste mensen komen weg met een cranklengte ergens tussen de 165 en 175 mm.

Maar wat is dan het verschil tussen die verschillende lengtes?

Misschien herinner je je nog van de natuurkundeleraar van vroeger de kreet: kracht is kracht-maal-arm…

Hoe langer de crank is, hoe meer kracht je kunt zetten op het pedaal. Dus je zou zeggen: doe mij dan maar de langste!

MAAR: Hoe langer de crank is, hoe groter ook de cirkel is, die je been moet draaien. En nu kunnen mensen over het algemeen heel goed hun been naar beneden doen, maar het been omhoog doen is vaak een stukje lastiger.

Waar ik zelf bijvoorbeeld al blij ben met iets minder dan een haakse hoek tussen mijn heup en mijn torso, kunnen sommigen hun knie makkelijk naar hun neus brengen. Die hebben dan een hele soepele hamstring. (Als jij een hele soepele en lange hamstring hebt, dan zou je bv. heel goed horden kunnen lopen.)

Maar we hebben het nu over fietsen.

Op de fiets kun je dan heel goed ‘diep zitten’. 

Daarmee bedoelen we, dat je je lijf heel ver naar voren kunt buigen en dan tegelijkertijd je been nog omhoog krijgen. Wat het voordeel daar van is?

Nou, dat fietst veel makkelijker. Want je hebt dan minder druk op je schouders en minder druk op je handen. Je kunt veel makkelijker ademhalen en je hebt veel minder last van tegenwind. Dus kun je veel makkelijker uit de wind van iemand anders fietsen!

In principe wil je je stuur dus zo laag mogelijk hebben.

Alleen, en dan komen we weer op die hamstring uit; als je dan je been niet meer omhoog krijgt, ga je je knie naar buiten bewegen om toch de ‘ruimte te vinden voor de draai’.

Als je dit eenmaal weet, zie je het best veel op het fietspad, let maar eens op! Vaak zeggen mensen dan: ‘Ja dat komt door mijn buik’ en bij sommige mensen is inderdaad zo.

Maar meestal komt het doordat je niet zo flexibel bent qua vooroverbuigen, en daardoor gaat je knie naar buiten om ervoor te zorgen dat hij toch nog omhoog kan. Vaak gaan je voeten dan ook zeer doen en soms krijg je zelfs last van je knieën.

Het ziet er ook niet heel charmant uit, maar dat is natuurlijk veel minder belangrijk.

Als je in dat geval een kortere crank monteert, dan kunnen je benen veel makkelijker ronddraaien. Je knie hoeft dan namelijk minder hoog. Want als de krank van 175 naar 165 gaat, dan scheelt dat beneden een centimeter, en kun je dus je zadel ook een centimeter omhoog doen. Vervolgens hoeft je been ook minder hoog op het ‘hoogste punt ten opzichte van je pedaal”  en dus win je twee keer het verschil in de cranklengte.

Het is dus heel belangrijk om te testen wat voor jou gunstige is: om een iets kortere crank te monteren zodat je je stuur iets lager kunt zetten en dezelfde of misschien zelfs wel een hogere trap frequentie kunt halen. Want hoe makkelijker je rond kunt trappen, hoe makkelijker je een hoge trap frequentie kunt halen. En een hoge trap frequentie betekent dat je lichter kunt fietsen, dat je veel makkelijker versnelt en dat het dus veel makkelijker fietst.

Staan op de pedalen

Het is niet voor niks, dat mensen heel vaak gaan staan op hun pedalen, als ze haast hebben. Want op het moment dat je gaat staan, maak je die heuphoek open en kun je dus veel makkelijker je been rond krijgen. Daarom is staand aanzetten makkelijker dan blijven zitten. 

Het is het beste, om dit zelf te testen en ervaren. Ik heb bij Wielrenschool alle maten cranks liggen. Zo kun je rustig proberen en ervaren welke maat voor jou beter is. Want op papier klinkt het fantastisch, maar je moet er mee fietsen om te voelen of het voor jou en jouw fiets echt helpt. Kom maar langs en ik help je!

Wil je als eerste een nieuw artikel van Wielrenschool lezen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Deel het waar je kan...

1 gedachte over “Heeft je cranklengte echt zoveel invloed?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *