Gebiomized

Euh… Jij bent toch bikefitter?

“Euh jij bent toch Bikefitter?”  Ik hoor het steeds vaker als ik fietsers ontmoet.
“Wanneer heeft dat eigenlijk zin? Ja, natuurlijk doet het wel eens pijn tijdens een lange tocht, maar dat is toch normaal?”

Nou eigenlijk niet… Natuurlijk mag je moe zijn na een (voor jou) flinke fietstocht, maar pijn is niet fijn en ook helemaal niet nodig.
Vandaar dat ik hier de belangrijkste herkenningspunten om je fietspositie te laten verbeteren maar eens voor je heb opgeschreven:

Je wilt steeds naar achteren zitten
Als je fietszadel fijner zit als je een stukje naar achteren schuift dan is je zadel te smal en/of staat het te ver naar achteren. De snelste oplossing is je zadel een stukje (begin eens met 7 mm) naar voren te zetten.
Meestal zit dit direct al beter. Maar krijg je, door deze aanpassing en na een stuk fietsen, last van de binnenkant van je lies, dan is je zadel toch echt te smal. Je zit dan teveel achterop het zadel en het breedste punt snijdt in je lies. Dit zorgt ook voor veel slijtage aan je fietsbroek. De enige echt goede oplossing is een ander, goed passend zadel uitzoeken.

Je fiets is te lang/je stuur staat te ver weg
Je hebt moeite om je stuur beet te houden op de shifters en je fietst het liefste met je handen boven op het stuur. Dit houdt in dat je niet zo goed bij de remmen kunt. Dit is niet comfortabel en ook nog eens gevaarlijk.
De eerste reactie is vaak om het stuur dichterbij of hoger te zetten. Dit geeft soms enige verbetering, maar als het niet helpt of je krijgt last van je handen dan zit het probleem ook in de zadelpositie.

Brandende voeten
Als je schoenen niet te klein of te smal zijn, zit het probleem in de positie van de plaatjes. Ondanks de harde zool onder je schoenen zorgt de verkeerde positie van de plaatjes ervoor dat je kracht gaat zetten op je tenen in plaats van de bal van je voet. Je drukt je tenen stevig tegen de binnenzool aan en daardoor gaat het pijn doen. In mijn blog over de schoenplaatjes lees je hier alles over.

Heb jij last van één of meer van deze klachten, dan is een bikefit je zeker aan te raden, want tijdens de bikefit maak ik van een fiets, jouw fiets!
Stap voor stap en in een opbouwende volgorde pas ik de fiets op jouw lichaam aan en ervaar je direct een betere zit, meer comfort en ga je makkelijker trappen. Na deze sessie fiets jij gegarandeerd pijnvrij.

Maak nu een afspraak en ga het seizoen goed van start!

Wil je als eerste een nieuw artikel van Wielrenschool lezen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Deel het waar je kan...