plaatjes2

Komt een fietser bij de bikefitter…

Laatst kwam Joop bij me voor een bikefit. Tijdens de koffie vertelde hij, dat hij al heel lang last had van zijn zadel. Hij had al van alles geprobeerd. Toen hij op de website mijn gratis bikefit-tips was tegengekomen, had hij ze allemaal bekeken en aan de hand van de tips, allerlei aanpassingen gedaan. Er was zeker het een en ander verbeterd, maar toch kwam hij maar niet van de zadelpijn af. Hij had de afgelopen tijd zelfs drie keer een nieuw zadel gekocht, getest en ook weer teleurgesteld aan de kant gelegd. Zo zonde van het geld! Want de pijn, die ging maar niet over. Uiteindelijk wist hij het niet meer. En had hij, de wanhoop nabij, toch maar een bikefit bij me geboekt.

“Hoe kan dat nou Harmen? Ik heb alle tips uit die leuke filmpjes van je toegepast, en toch blijf ik pijn houden!”

Wie al eens bij mij in de bikefitstudio is geweest, weet wat ik dan doe: Je racefiets gaat op een trainer, zodat ik goed kan zien, wat er aan de hand is. Eventueel laat ik het je zelf zien, met behulp van een filmpje. Toen zijn mooie racefiets eenmaal in de trainer stond, en Joop een stukje fietste, zag ik het eigenlijk al snel: het lag helemaal niet aan zijn zadel. De pijn werd veroorzaakt door de manier waarop zijn voeten op de pedalen zaten. Dus ik begon met het aanpassen van de afstelling van zijn plaatjes.
Je had zijn gezicht moeten zien!

“HUH? hoe kan dat nou? Ik denk de hele tijd dat het aan mijn zadel ligt, en jij doet iets met mijn plaatjes en het is over?”

Tja… Hoe leg je dat dan uit hè? Iemand zei laatst, dat ik eigenlijk op een holistische manier te werk ga. En dat is misschien ook wel zo. Ik kijk nooit naar één ding, maar juist naar hoe de verschillende afstellingen met elkaar verband houden en elkaar beïnvloeden. Want elke verandering heeft effect op de rest van je houding, op je gevoel in het zadel, op de manier waarop je je kracht over kunt brengen op je pedalen. Als je het één versteld, heeft dat weer gevolgen voor het ander. Dus tijdens een bikefit blijf ik finetunen totdat je helemaal goed zit! Dat heb ik bij Joop natuurlijk ook gedaan. Want als je het een wijzigt, heeft dat ook weer invloed op de rest van de afstellingen. Ik ga net zo lang door totdat het helemaal goed is. En dat gaat dus nog een stuk verder dan een paar aparte instellingen veranderen. Ik heb daar in de afgelopen jaren een heel goed oog voor ontwikkeld.

En Joop? Die was echt super blij, hij plaatste meteen een review:

“Gisteren de bikefit van Harmen mogen ervaren. 3 uur intensief bezig geweest. De dag erop vol verwachting op de fiets gestapt. Wat een verademing, geen zadelklachten meer! Harmen bedankt!!!”

Kijk, daar word ik dan weer heel blij van 😉

Zou zoiets jou ook kunnen overkomen, zoals zadelpijn die vanuit je voeten blijkt te komen? Er zijn nog wat plekken voor een bikefit, en eerlijk: de winter is daar de beste periode voor. Online boeken kan hier.

Wil je als eerste een nieuw artikel van Wielrenschool lezen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Deel het waar je kan...

2 gedachten over “Komt een fietser bij de bikefitter…”

  1. Kan het verhaal van Joop goed begrijpen
    Heb het zelfde meegemaakt
    Nu nog een paar kleine ritten en dan volgend jaar weer langere ritten + nog een paar veranderingen die me aangeraden zijn

  2. Haha! Wat zo’n recensie al dan niet teweeg kan brengen Harmen! Tsja en dan heb ik het nog niet eens over jou liefde en bevlogenheid voor de fietssport die aanstekelijk werkt. Mijn vrouw, Angelique, is inmiddels ook prima door jou geholpen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *