Ontwerp zonder titel (1)

Of ik ook fietsmetingen doe?

Ik krijg die vraag best vaak. En eigenlijk moet ik dan altijd een beetje lachen. Want hee: je fiets opmeten, dat kun je zelf ook wel 😉

Ik noem het dan ook veel liever bikefit. Want bij een bikefit kijken we naar jouw lichaam EN naar je fiets. Kijk: jouw lichaam kan ik niet aanpassen, maar je fiets wel! Dus gaan we jouw fiets aanpassen aan hoe jouw lichaam beweegt en NIET andersom.

Je zult merken dat je daardoor veel fijner fietst, en als je fijner fiets ga je ook harder, makkelijkere en vaker een stuk fietsen. Zodat je uiteindelijk ook net even iets fitter wordt, en misschien zelfs wel een paar kilo’s kwijtraakt. Dat zijn prachtige doelen!

Maar eerst hebben we te dealen met hoe jouw lijf is. Dáár moeten we de fiets zo goed mogelijk op afstemmen. En dus noem ik het Bike-fit. Want ik pas de fiets aan. Aan jou.

Niemand is symmetrisch

Ik ben hier nog nooit iemand tegengekomen die symmetrisch is! Maar fietsen zijn dat wel en men verwacht blijkbaar dat jouw lichaam zich aanpast aan de fiets… Maar dat gaat niet.

En ik zeg: dat is ook niet nodig. Bij iedereen kunnen we de fiets zo aanpassen dat die fiets wèl bij jouw -niet symmetrische- lichaam past.

Het kan zijn, dat ik daarvoor een pedaal ietsje verzet of de schoenplaatjes ietsje voor ietsje aanpas. Of ik verzet het stuur een beetje. Je zadel of de crank…  Al die kleine aanpassinkjes bij elkaar zorgen ervoor dat jouw lichaam veel meer ontspannen op de fiets kan bewegen, en dat je dus geen energie kwijt bent aan het zitten op de fiets zelf.

Dat geeft als resultaat dat jij met veel meer plezier op die fiets zit! Dus daarom verdien ook jij die bikefit!

Wil je als eerste een nieuw artikel van Wielrenschool lezen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Deel het waar je kan...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *