NB beginnersfiets

Een beginnersfiets?

 

TRING TRING….

 

“Hallo, met Harmen van de Wielrenschool.”

 

“Ja hallo, heeft u ook een beginnersfiets?”

 

“Een beginnersfiets, wat bedoel je precies?”

 

“Nou gewoon een beetje een goedkoop fietsje zodat ik eens kan kijken of ik het leuk vind, dat racefietsen.”

 

Ik krijg regelmatig dit soort telefoontjes… en ik leg graag even uit waar een “beginnersfiets” aan zou moeten voldoen. Want ik zie het zo vaak fout gaan… 

 

De Beginnersfiets

 

Wat verstaan veel mensen onder een beginnersfiets? Vaak is het een koopje van marktplaats. Een fiets die nog bij de buurman op zolder stond. De fiets die je man weg wilde doen omdat hij graag een nieuwe (lees: goede) wilde, maar die jij nu mag gebruiken om eens te kijken of het ook wat voor jou is: dat racefietsen.

 

Ik zie ze regelmatig rijden. De mensen op zo’n beginnersfiets. Ik zou ze soms wel toe willen schreeuwen: Zo hoeft het niet te voelen hoor!

 

Eigenlijk is er maar 1 goede beginnersfiets. En dat hoeft helemaal geen nieuwe te zijn. Of van Carbon of met schijfremmen.. dat verschil, daar ben je het begin helemaal niet mee bezig. De enige goed beginnersfiets, is er eentje is die redelijk bij je lichaam past

 

Want dàn heb je als beginner het gevoel dat je die fiets een beetje onder controle hebt. En dat is essentieel als je het racefietsen een beetje leuk wilt vinden. 

 

Een te grote fiets met een veel te smal zadel zorgt er bijvoorbeeld voor, dat je het gevoel hebt, dat je niet goed kunt sturen, en de fiets dus ook niet goed door de bocht krijgt. Best eng als je ook al voor het eerst van je leven vast zit met die pedalen;-) 

 

Bovendien is het ook wel zo handig, als je een beetje bij de remmen kunt. (Hoef ik niet uit te leggen, toch?)

 

Ik kan je van tevoren ook wel vertellen: op een te grote fiets is er niks aan, dat racefietsen. Het blijft dan bij een keer proberen en je rijdt waarschijnlijk nooit meer. 

 

Dus waar moet je WEL op letten, als je voor het eerst op een racefiets stapt? 

 

Dat zijn de volgende zaken, in volgorde van belangrijkheid:

 

Zadel

 

Het zadel moet echt lekker zitten en je helpen om je kracht kwijt te kunnen op de pedalen. Als het zadel niet goed is (vaak is het te smal) ben je vaak alleen maar bezig om de druk van de punt van het zadel zo min mogelijk te voelen. Niet fijn, en zeker niet iets waar je als beginner ‘maar aan moet wennen.’

 

Schoenen

 

Je schoenen moeten goed passen en breed of smal genoeg zijn. Tijdens het fietsen worden je voeten niet groter. Een maat groter kopen is klink klare onzin. Wel zijn er veel mensen met brede voeten die niet in hele elegante, smalle Italiaanse schoentjes passen.

 

Afstand stuur

 

Je moet tijdens het fietsen goed bij de shifters, en dus bij de remmen kunnen. Dit betekent dat je kunt remmen zonder je handen te moeten verplaatsen. Dat is gewoon pure noodzaak!

 

Werkende remmen

 

Het maakt niet uit welk type remmen je hebt. Maar ik zie wel vaak fietsen waarbij de remkabels al minimaal twee jaar niet zijn vervangen. En dan kost remmen veel meer kracht. In een afdaling is dat niet zo fijn. Of bij een stoplicht…

 

Carbon, staal of aluminium? 

 

Dat maakt helemaal niets uit, van alle materialen kun je een goed passende fiets krijgen. Ook met een versnelling minder kun je in het begin prima uit de voeten. Maar een te kleine of, nog veel erger: een te grote fiets met een niet passend zadel is dodelijk: ideaal voor als je wilt dat het bij die ene keer uitproberen blijft. 

 

 

Twijfel je nog? Je kunt ook een aankoop sessie voor een racefiets boeken. Ik laat je dan ervaren hoe een fiets moet passen en hoe alles werkt. Aansluitend mag je hier ook een mooi rondje fietsen om te ervaren hoe het moet passen en voelen. En je krijgt een duidelijk lijstje mee waar je eigen fiets aan moet voldoen om bij jou te passen. En die fiets stel ik natuurlijk ook nog voor je af. Geen zorgen dus.

 

Wil je als eerste een nieuw artikel van Wielrenschool lezen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Deel het waar je kan...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *