zadelpijn en pijnlijke zitbotjes

Geen zadelpijn en pijnlijke zitbotjes meer door de afstand te meten en de zadelbreedte te bepalen voor jouw ideale zadel

Ja, ik zou zeggen van wel en ik zal je uitleggen waarom. Als jij elke dag hetzelfde eet, dan proeft dat hetzelfde en dan ben je aan de smaak gewend. Dat is dan wat jou betreft een prima gerecht en een prima smaak. Maar als iemand anders dat gerecht nou eens klaarmaakt en er iets andere kruiden in doet of het iets langer of iets korter kookt, dan proef je verschil. En misschien ontdek je dan wel dat je dat veel lekkerder vindt!

Bikefit = ervaren hoe het beter kan.

 

Zo is het eigenlijk ook met een bikefit. Jouw lichaam is, omdat je al lang fietst op diezelfde fiets, helemaal gewend aan die beweging.

Maar wie zegt jou, dat dat de meest efficiënte beweging is en dat het de makkelijkste beweging voor jouw lijf is?

Veel mensen herkennen wel, dat het best lang duurt als je op de fiets stapt, voordat het lekker begint te ‘draaien’.

“Ja Harmen, ik moet eerst een kwartiertje gefietst hebben, en dan gaat het goed”.

Nou, dat hoor je een hardloper nooit zeggen! Die loopt het eerste kwartier meestal het fijnst. Maar een fietser moet heel vaak eerst wennen aan de houding. Je lichaam moet weer wennen aan het ronddraaien. En dat komt vaak, omdat je fiets niet optimaal staat.

Maak het makkelijker voor jezelf

Hoe beter je fiets is afgesteld op jouw lichaam, hoe sneller jouw lichaam eraan gewend is en hoe makkelijker het dus rond draait.

Wil je er achter komen of jouw fiets ook beter kan? Dan zul je dat moeten testen.

Tijdens een bikefit gaan we dan ook echt samen aan de slag! En zeg nou zelf: Wat is er nou leuker dan een hele ochtend of middag met mij aan de slag te zijn en over je fiets te praten? We gaan op allerlei kleine dingetjes uitproberen. Zo kom jij er achter, dat het nog makkelijker en beter kan.

Inclusief verlanglijst

We maken ook gelijk een verlanglijstje voor je. Daarop zet ik precies het stuur, die schoenen of pedalen die jij zo fijn vond fietsen. Als je dan voor je verjaardag de vraag krijgt wat je wilt hebben, hoef je alleen maar het lijstje in te leveren en ben je verzekerd van een cadeau waar je ook echt blij mee bent! Omdat je er fijner en makkelijker van gaat fietsen!

Dus ik zeg: boeken en aan de slag! Tot ziens!

Zadelpijn en pijnlijke zitbotjes, waar komt dat vandaan? Aan de onderkant van je bekken zitten je zitbotjes. En die horen op je zadel te zitten. Want aan de binnenkant loopt een zenuwbaan. En die zenuwbaan gaat via je rug, door je bekken heen, langs je zitbotjes zo naar je schaamdelen toe. Dus bij dames naar hun clitoris, bij mannen naar het puntje van hun penis.
Die zenuwbaan is heel belangrijk, en die ligt netjes verborgen. In je elleboog ligt ook zo’n zenuwbaan, en die gaat naar het puntje van je vingers. En als je met je elleboog de rand van de tafel raakt, dan geeft dat een vreemd tintelend gevoel aan je handen. Nou, dat zelfde effect heb je bij je zitbotjes.

Een zadel met de juiste zadelbreedte zorgt voor minder druk aan je zitvlak en helpt zadelpijn en pijnlijke zitbotjes voorkomen

Hoe kom je nou tot het ideale zadel?
Nou heel eenvoudig, dat is voor iedereen verschillend.
Waarom?
Omdat je lichaam verschillend – niet symetrisch – is.

En wat moeten we dus meten?

  • Wáár zit jij op het zadel?
  • en hoe zit jij op het zadel?

Iedere fietser heeft wel eens pijn tijdens het fietsen, zeker als je langere tochten maakt zoals bij onze reis door Italië en Oostenrijk. Hoewel ik vind dat dat niet hoeft. Want de afstelling van je fiets zorgt voor een goede houding op de fiets.
En een goed zadel? Daar zijn nogal wat varianten van en jij als fietser hoort waarschijnlijk veel over zadels, over zitbotjes, over pijn tijdens je ritten aan je zitvlak.
Nou, bij Wielrenschool noemen we alles bij zijn naam. Dus als we het hebben over de oorzaken van zadelpijn, dan verschilt het nogal, of dat je aan de achterkant van je billen zadelpijn hebt of dat je aan de voorkant (aan) je geslachtsdelen pijn hebt.
Als je als man zijnde een dove penis krijgt of als dames tintelende schaamlippen, dan is dat niet goed.
Dat hoort niet bij fietsen!

En in de dagelijkse praktijk hier van de Wielrenschool komen we dat elke dag weer tegen.

Fietszadel geschikt voor iedere fietser...man of vrouw

Als we kijken naar het bekken dan is het verschil tussen een dames en een heren model bekken is ongelooflijk klein want dat is eigenlijk alleen maar het staartbotje wat bij mannen vastzit en bij vrouwen kan bewegen. Dus er zit niet zoveel verschil qua bekken tussen een man en een vrouw.

Er zit wel verschil tussen de breedte van het bekken tussen verschillende mannen en verschillende vrouwen. Over het algemeen is het zo dat de zitbotjes bij vrouwen verder uit elkaar zitten dan bij mannen. Maar de range van afstanden zit gewoon door elkaar heen. Dus d’r zijn mannen die prima op een zadel wat voor vrouwen geschikt zou zijn kunnen fietsen en andersom ook.

Afstand tussen de zitbotjes meten

Daarom is het belangrijk dat we meten. Want meten is weten. En wat meten we dan? De afstand van de zitbotjes. En dat doen we tijdens de BikeFit op een bankje.

Maar je kunt dit ook thuis zelf doen en de juiste maat bepalen met een stuk (golf)karton.

  1. Leg het golfkarton op een stoel met harde zitting, of op een tafel.
  2. Plaats vervolgens je voeten op een verhoging (bv een stoel als je op tafel zit). Zorg dat je knieën hoger zitten dan je billen, dat zorgt ervoor dat je zitbotjes meer druk op het oppervlak geven.
  3. Recht je rug en trek jezelf naar beneden, het karton in.
  4. Omcirkel nu de afdrukken in het karton. Zet in het midden van de afdrukken een kruis. Dit is waar de afdruk van de botjes het diepst is.
  5. Meet nu van midden tot midden de afstand tussen de zitbotten.

Koop nu niet direct een zadel met de breedte die je gemeten hebt!
Want daar moet je een bepaalde overmaat voor nemen.
Waarom? Als je precies de afstand van de zitbotjes neemt als zadelbreedte, dan raak je aan de binnenkant de zenuwbaan.
En daar wil je geen druk hebben op die zenuw, want dat is hartstikke pijnlijk.
Iets verder naar voren in de schaamstreek hangt bij mannen de penis en zitten bij dames de schaamlippen. Ja, bij Wielrenschool noemen we het gewoon allemaal bij de naam. En daar wil je dus ook geen druk op hebben en daar mág je geen druk op hebben bij het fietsen. Je moet dus op je zitbotjes zitten…dan zit je comfortabel.

Een goed fietszadel is geen zacht zadel

Een goed zadel tegen zadelpijn en pijnlijke zitbotjes, moet dat dan hard of zacht?
Het juiste zadel is hard!
Waarom moet het hard? Anders zak je erdoor en raak je die zenuwbaan waardoor je alsnog last krijgt van zadelpijn.
En als je die zenuwbaan gaat raken, dan ga je proberen om een beetje achterop je zadel te zitten. En dat moet niet. Je moet gewoon op een harde bank zitten, stevig met je zitbotjes.
En dat hou je heel lang vol, als je maar niet beweegt want dat zorgt voor schuurplekken.

Hebben jullie ook tips voor een goede fietsbroek?

Ja. Om zadelpijn en pijnlijke zitbotjes te voorkomen wil je graag zitten met een zeem in je broek die dun en stevig is. En die tijdens het fietsen op de juiste plek zit zodat je geen wrijving hebt. Dus ook fietsbroeken hebben te maken met de breedte van je zitbotjes. En die fietsbroek die hoort op een zadel wat voor JOU geschikt is – en dat is bijna nooit het zadel wat standaard op een fiets zit – op de juiste hoogte gemonteerd zodat je niet zit te wiebelen.

En als we het gaan hebben over bewegen dan heb ik het als bikefitter over zadelhoogte, cranklengte en heleboel andere onderwerpen die we behandelen bij de afstelling van je racefiets, gravelbike of mtb voor een fietshouding die bij jouw lichaam past.
Maar daar heeft een smal zadel, of een breed zadel veel minder mee te maken.

Dus stil zitten mét ondersteuning.

Oplossen met een BikeFit?

Een BikeFit is een privé-passessie op de Kickr, op je eigen fiets

Een BikeFit is een privé-passessie op de Kickr Trainer, op je eigen fiets.

In slechts 2,5 uur meet ik jou en jouw fiets op een aantal punten na. Aan de hand van dat beeld en jouw verhaal ga ik onderdeel voor onderdeel aanpassen.

Bij elke aanpassing voel jij of het beter is. Als het goed is, fiets je per aanpassing steeds gemakkelijker! Tegelijkertijd voel je dat de vervelende, pijn veroorzakende, drukpunten verdwijnen.

Aan het eind fiets je zo weg. En dat kan je met gemak uren volhouden!

Deel het waar je kan...

Heb je een vraag, opmerking of tip n.a.v. dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter en ik duik er in!

2 gedachten over “Geen zadelpijn en pijnlijke zitbotjes meer door de afstand te meten en de zadelbreedte te bepalen voor jouw ideale zadel”

  1. Goedemorgen meneer Schotalbers. Ik heb een “dood” gevoel in mijn kruis na een poosje op de racefiets.
    Wat zijn de kosten voor een bike fit?
    Groet,
    Jan Meurs

    1. Harmen Scholtalbers

      Dank u wel voor de reactie meneer Meurs.
      Het ontbreken van gevoel in uw kruis tijdens of na het fietsen is inderdaad niet fijn. Dit verhelpen we tijdens een bikefit sessie. De kosten van een dergelijke sessie bedragen 195,-. We meten, testen en controleren dan alles zodat u daarna geen pijn meer heeft. Hier krijgt u ook garantie op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *