hoekmeting tijdens bikefit

Zet jij mijn fiets nou maar gewoon goed!

Hoe vaak krijg ik dat wel niet te horen: ‘Zeg Harmen, zet jij mijn fiets nou maar gewoon goed, dan ga ik wel gewoon fietsen.’

Tja… dat zou hartstikke mooi zijn als ik dat kon doen hè? Maar dat gaat niet.

‘Ja maar je kunt toch van die plakkertjes op mijn lijf plakken en dan meet je de hoek op, en dan is het toch goed?’

Nou nee. Dat werkt niet zo. Natuurlijk kan ik plakkertjes op je lijf plakken, en kan ik de kniehoek, de heuphoek en de hoek bij je ellebogen meten. Ik kan ook de druk op je zadel meten, maar ik kan niet meten of jij dat goed vindt voelen, of dat VOOR JOU het meest optimaal is.

Waarom niet?

Nou heel simpel: omdat elk lichaam nu eenmaal anders is.

Kijk de komende weken maar eens goed naar het profpeloton.

Die mensen zijn allemaal ongeveer even groot, even zwaar en ze kunnen even hard fietsen.

Althans, Mathieu van der Poel fiets iets harder dan Wout van Aert, (of net andersom) maar in de praktijk scheelt dat niet zo heel veel. En tóch: als ze achter elkaar fietsen, of naast elkaar fietsen, dan zie je de verschillen. De één zit hoger op zijn zadel of heeft zijn heup in een andere hoek, de ander heeft zijn armen in een hele andere hoek, en zet Pogačar er maar naast: dan is het weer helemaal anders.

Kortom, die mensen hebben ècht gekeken naar hun lijf en hun fietspositie, en daar hebben ze hun fiets optimaal voor afgesteld.

Er bestaat dus niet zoiets als ‘Doe het maar zo, dan is het perfect. Nee, het is net als met alles:

Je komt er pas achter als je het verschil voelt. Dan weet je, wat je lekker vindt.

En daarom moet je met een bikefit – als je het goed wil doen – de verschillende dingen ervaren en testen en bij elk dingetje kiezen: Ik wil dìt – of ik wil dát.

En dat zijn inderdaad misschien wel 20 tot 25 stappen die je doorloopt, en daarmee wordt het jóúw fiets in plaats van ‘dat je er wel ongeveer oppast’.

Is een gemiddeld resultaat  voor jou wel goed genoeg? Nou, dan ga je lekker je fiets gemiddeld zetten.

Maar wil jij het beste resultaat, en wil je het meest comfortabel? Dan laat je het aanpassen op jouw lichaam. 

Jij kiest!

Wil je als eerste een nieuw artikel van Wielrenschool lezen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Deel het waar je kan...

2 gedachten over “Zet jij mijn fiets nou maar gewoon goed!”

 1. Hoi harm

  Is het dan eigenlijk niet zo dat je ook regelmatig eigenlijk terug naar jou moet komen om de fiets bij te laten stellen. Een bikefit is toch ook een moment opname , stel ik zit helemaal lekker nadat jij hem hebt afgesteld .
  En ik ga thuis 100km fietsen kan het zo maar zijn dat ik na 70 km toch denk van ik zit toch niet echt lekker.
  Dan weet ik niet wat ik moet veranderen om het goed te krijgen en zou ik terug naar jou moeten .

  1. Harmen Scholtalbers

   Beste Ton,
   Als je problemen ervaart tijdens het fietsen is het heel lastig om zelf het probleem te vinden. Door mijn ervaring (ik doe elke dag bikefits en dat al verschillende jaren) en de materialen die ik samen met jou kan testen zoeken we samen een perfecte houding voor jou. Daarna ga je buiten fietsen. Gelijk na afloop van de fitting in Emmeloord en daarna thuis.
   Natuurlijk moet je lijf wennen aan de nieuwe afstelling maar je gaat direct voelen of het beter is of dat we na je proefrit (in Emmeloord) nog aanpassingen moeten doen. Heb je na enkele weken en (een tiental ritten) nog vragen en opmerkingen dan regelen we dat. Of via een telefonisch consult of je komt langs.
   En inderdaad omdat ieders lichaam in de loop der jaren veranderd (in welke richting dan ook) en daarom wil je soms weer opnieuw een keer langskomen. Diverse klanten hebben dat de afgelopen jaren met heel veel plezier gedaan.
   Groeten, Harmen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *