blogformaat2

Waarom indoor fietsen vaak zo tegenvalt…

Ik geef je zo de voornaamste oorzaak van al die pijntjes, randjes en plekjes die zo pijnlijk worden als je veel fietst. Vooral van die pijntjes die je gaat voelen als je veel indoor fietst, op je trainer. Maar voordat we zover zijn, zoek jij ook naar de beste rocker plate?


Want die rocker plate, dat is zo’n stukje huisvlijt wat al die fietsers massaal proberen te bouwen c.q. knutselen om die ónder je fietstrainer te leggen. Tegen het geluid, maar vooral tegen het geschuif. Er zijn zelfs al fabrikanten in deze markt gedoken.

Maar het is niet het tovermiddel waar jij op hoopt. 

En al helemaal niet dé uitvinding waarmee indoor fietsen ineens -tig keer leuker wordt. Zoals veel mensen schijnen te denken, als ik hoor hoeveel er op zoek zijn naar een goede rocker plate. Er is iets heel anders aan de hand met dat indoor trainen….


Want wat gebeurt er als je aan het fietsen bent op de indoor trainer?
Die fiets staat dan muurvast in de trainer. Er zijn wel trainers die een klein beetje flex van links naar rechts toestaan, maar de meeste trainers doen dat niet. Daar staat je fiets stevig in.
Ben je nu aan het trappen, dan kan het zijn dat je ervaart dat jouw lichaam eigenlijk een beetje van links naar rechts wil bewegen, of van voor naar achter tijdens het trappen. Zoals hier op de foto:

Maar… dat kan dus niet op als de fiets vaststaat.
Daardoor ga jij bewegen.
Zelf.
Op het zadel en vaak ook op het stuur.

Da’s nie-fijn, kan ik beamen. Dus wat hebben mensen nu als oplossing bedacht? Nou, als je nou een ingenieus apparaat onder je trainer zet dan kan de fiets toch een beetje bewegen tijdens het trainen. En kun jij weer stil zitten, hoop je.


Maar wat is nou eigenlijk de oorzaak van die beweging?
En wil je die beweging nou eigenlijk wel?


Mijn antwoord daarop als bikefitter: nee, dat wil je niet.


Want wat is de bedoeling van het fietsen? Dat je benen bewegen en dat je benen in een ritmisch tempo rondgaan. Liefst ergens tussen de 85 en de 105 omwentelingen per minuut, afhankelijk van of je meer op kracht fietst of dat je wat meer souplesse fietst (daar gaan we het een andere keer nog wel eens over hebben).

Droom even mee:

Je wilt dat je soepel beweegt en dat alleen je benen bewegen en dat je schouders, je armen, je romp en je bekken niet bewegen.
Mooi stil op je fiets, zodat je fiets niet wordt gestoord in die voorwaartse beweging, de kortste lijn pakt over het asfalt en steeds sneller, makkelijker en mooier vooruit vliegt. 

Daar doen we het voor toch?

Want je kunt je voorstellen dat al die zijdelingse beweging ook gewoon energie kost, net als een auto die slingert over de weg. Dat zie je Max Verstappen ook niet doen, behalve voor de start om zoveel mogelijk warmte in zijn banden te krijgen.

Dat ongewenste geslinger van je fiets voorkom je door ongewenst geschuif te voorkomen. Stilzitten dus. Maar nu komt het: want als jij niet stil kúnt zitten, heb je een probleem. En dat kan een aantal oorzaken hebben.


In veel gevallen is de oorzaak: asymmetrie in jouw lichaam. 

Bijna niemand heeft een perfect symmetrisch lichaam, maar gek genoeg stappen we wel allemaal op een perfect symmetrisch fiets. Dat kan dus al niet passen, denk je dan… .

Eigenlijk is er geen match en dat is precies dat confronterende stukje wat je zo goed voelt op die indoor trainer, als je niet gezellig aan het praten bent met je fietsmaatje of een mooi uitzicht hebt wat jou afleidt. Mensen dénken dat ze indoorfietsen daarom saai en vervelend vinden. Maar eigenlijk is dat gewoon omdat ze zo goed voelen dat ze niet écht lekker zitten.

Daarmee kom ik tot de kern van dit lange verhaal waarvan ik hoop dat het kwartje nu echt valt. Want dan kun je er nog zulke leuke toeters en bellen bij kopen, het is veel slimmer om die asymmetrie aan te pakken. Op het moment dat je dat doet, verandert er namelijk één wezenlijk onderdeel en dat is dat je zult ervaren dat het lekker trapt, dat het efficiënter trapt en dat je géén last hebt van geschuif, getrek, geschuur en gemekker van welk lichaamsdeel dan ook.


Dus als je het mij vraagt: stop nou met zoeken naar een goeie rocker plate, maar stop dat geld in een goeie bikefit. Daar ga je zowel binnen als buiten het effect van voelen, de indoortraining wordt weer leuk zodat je conditioneel sterker het voorjaar in gaat en zo hou je jarenlang plezier van die middag dat je bij mij zit… en waar het nog gezellig wordt ook. Na afloop ga je vliegend de weg op en dan weet je wat ik tegen je zou zeggen, namelijk: fietsen maar, en blijven trappen!

Wil je als eerste een nieuw artikel van Wielrenschool lezen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Deel het waar je kan...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *