lieve mona2

Oh jee nou wil mijn vriend ook gaan fietsen

“Lieve Mona Harmen, 

Helemaal geweldig dat wielrennen! Het is de eerste sport die ik gevonden heb, waarbij lekker kletsen helemaal ok is! Ik ga regelmatig met mijn vriendinnen op pad. We hebben ook al een paar gezellige tochten gefietst en komen op de mooiste plekken. Ik wist niet dat Nederland zo mooi en rustig was.
Binnenkort gaan we zelfs met ons vrouwenclubje een heel weekeinde naar de Eifel! #zinin

Maar… nu begint mijn vriend er de laatste tijd steeds over, dat hij het misschien ook een keertje wil proberen, dat racefietsen. Hij is steeds geblesseerd tijdens het voetballen en die derde helft trekt hij ook niet meer zo goed. En ik ben zo enthousiast over dat fietsen… Toen hij iets las over gave navigatiesystemen, elektrische schakelsystemen en powermeters bedacht hij, dat hij ook maar eens een racefiets moest proberen.

Oh Harmen, hoe zorg ik er voor, dat hij dit niet doorzet? Ik hoop echt dat je me kunt helpen!

Tanja”

“Hi Tanja,

Ai, dat is een behoorlijke uitdaging, want hoe zorg je er nou voor dat hij het NIET leuk gaat vinden, terwijl racefietsen toch zo leuk is 😉

Maar als je de volgende tips opvolgt, moet het wel lukken om hem te ontmoedigen.

Succes! Harmen”

  • Zorg dat hij op een te grote fiets begint (liefst met een veel te zwaar verzet) Het is vaak even zoeken maar op Marktplaats vind je er meestal wel één. Vaak zitten er al schoenen, een oude helm en een fietsbroek bij, dan kan hij zo van start. De prijs valt meestal wel mee, helemaal als er nog een smal en een beetje sponzig zadel opzit.
  • De té grote maat zorgt ervoor dat hij zich helemaal naar voren moet buigen op de fiets. Dat lukt waarschijnlijk niet zo goed met dat bierbuikje (van die derde helft)
  • Bijkomend voordeel: hij kan dan ook niet goed bij zijn remmen. Zo durft hij straks niet strak achter je te fietsen (uit de wind) maar laat hij steeds een gat vallen.
  • Ga de eerste keer minstens drie uur fietsen en neem gewoon 1 bidonnetje water mee. Hij is dat niet gewend en krijgt na 1,5 tot 2 uur fietsen wel een hongerklop. Dan niet stoppen maar gewoon doorrijden en vertellen over vetverbranding en nuchter trainen. 😉
  • Fiets lekker voor hem en blijf vooral tegen hem kletsen, aan het hijgen hoor je het wel, als het minder goed gaat. Op dat moment kom je met een paar handige tips, zo van: “wel blijven drinken hè? ” Terwijl hij nog niet goed bij de bidon kan. Of misschien kun je hem er ook even uitsprinten bij een plaatsnaam-bordje.
  • Zet voor de zekerheid het zadel flink hoog. Zijn benen moeten bijna gestrekt zijn. Op die manier schuift hij ook nog een beetje over het zadel, de schrale plekken op zijn kont doen de rest. Jij vertelt dan dat-ie gewoon zitvlees moet kweken 😉
  • Laat hem de eerste keer voor de veiligheid (want je bent natuurlijk heel zuinig op hem) maar met gewone pedalen fietsen. Dan valt hij tenminste niet. Je legt hem natuurlijk niet uit dat hij met gewone pedalen veel minder goed kan trappen en het dus zeker niet bij kan houden. Daar komt-ie vanzelf wel achter.

Mocht hij na deze introductie toch nog enthousiast zijn? Plan dan meteen een weekeindje Limburg. Begin met de Cauberg en zoek dan de Keutenberg en Eijseren Bosweg op. Dan is hij het echt wel zat.

Werkt dit allemaal niet? Dan heb je er echt alles aan gedaan! Je zult er mee moeten leren leven: Je vriend is een echte wielrenner en vanaf nu zul je vaker samen gaan fietsen.

Lees dan nog even, hoe je er voor zorgt dat hij er wèl plezier aan beleeft!

Wil je als eerste een nieuw artikel van Wielrenschool lezen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Deel het waar je kan...

1 gedachte over “Oh jee nou wil mijn vriend ook gaan fietsen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *